A „Pályakezdő újságírók és médiaszakemberek képzési program” az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának programja, melyet a Learning Innovation Kft. (mint képző intézmény, engedélyszám: E/2020/000003) és a Media1 Digitális Média Kft. közösen szervez Magyarországon. A program 2022-2023 során 10 tagállamban, majd 2023-2024 során további 17 tagállamban vette kezdetét, és minden tagállamban 4 évig fut a jelenlegi keretszerződés alatt.

A program célja az Európai Unióban dolgozó, pályakezdő újságírók és médiaszakemberek ismereteinek szélesítése az általános európai ügyekkel és különösen az Európai Parlamenttel kapcsolatos témákban. A célközönség az EU tagállamaiban élő pályakezdő médiaszakemberek – elsősorban újságírók –, tartalomkészítők és multiplikátorok.

Az ingyenesen elvégezhető szakmai képzési program bővíti a pályakezdő újságírók uniós- és európai parlamenti kérdésekkel kapcsolatos tájékozottságát, szakértelmét, és hozzájárul az Unió működésének jobb megértéséhez, kiemelve az Európai Parlament, az általa képviselt értékek, valamint a parlamenti demokrácia fontosságát. A képzést elvégzők számára az EP Kommunikációs Főigazgatósága részvételi tanúsítványt állít ki, emellett a képzés során kvízekkel és utána beadott feladattal elérhető pontszámok alapján a legjobban teljesítők továbbjuthatnak a második modulba és részt vehetnek Brüsszelben az Európai Parlamentben egy tanulmányúton.

Miről szól a program?

OKTATÓINK

A három napon át tartó képzést elismert Európa-politikai szakértők, jogászok, újságírók és közgazdászok bevonásával tartjuk meg, akik az európai és magyar vonatkozásban egyaránt releváns szakpolitikai területek széles skáláján működnek együtt a kiegyensúlyozott tudósítás érdekében, és nyújtanak releváns ismereteket a képzés résztvevői számára. A képzés során kiemelt szerep hárul az EUrologus csapatára, valamint előadást tartanak az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának szakemberei is.

Arató László

jogász / újságiró

Moravecz Kata

nemzetközi kapcsolatok szakértő

Folk György

újságíró / európai uniós kommunikációs szakértő

Kugyela Tamás

politikai tanácsadó / Renew

Folk György, újságíró és európai uniós kommunikációs szakértő, az EUrologus társalapítója és vezető szerkesztője, a HVG veterán uniós tudósítója, kommunikációs szakember 15 éves brüsszeli tapasztalattal.

Arató László, végzettségét tekintve jogász, de már több mint harminc éve újságíróként dolgozik. Ebből az utolsó tíz évet Brüsszelben töltötte, ahol az európai uniós intézmények működésével, illetve az EU és Magyarország kapcsolatrendszerével foglalkozik. Az írott és elektronikus sajtóban egyaránt nagy gyakorlatot szerzett, sok esetben szakértőként számítanak rá a magyarországi médiumok. Az EUrologus csapatát 2019 óta erősíti.

Kugyela Tamás, európai parlamenti asszisztens, Bernard Guetta FR/Renew. Fekete öves EU szakértő és volt újságíró, több mint egy évtizedes brüsszeli karrierrel a háta mögött. Korábban dolgozott az EP liberális frakciójánál, Írország brüsszeli uniós képviseleténél, és évekig tudósított az EUrologusnak, a Europoliticsnak és egyéb kiadványoknak.

Moravecz Kata, nemzetközi kapcsolatok szakértő, a CEU posztgraduális képzésében résztvevő doktorandusz, az EUrologus elemzője és újságírója. Bécsben él, idén tanítási gyakorlatát végzi a CEU-n.

Márton Balázs, újságíró és programozó. Karrierjét a Kitekintő külpolitikai portálnál kezdte. Előbb az EUrologus gyakornoka majd budapesti újságírója. Jelenleg a Telexnél publikál uniós témákban, miközben programozóként is tevékenykedik.

Márton Balázs

újságíró / programozó

Gáspár Kristóf

politológus / közgazdász

Gáspár Kristóf
Politológus-közgazdász, a Paradigma Intézet vezető elemzője, a Mentat Consulting tanácsadója, az ELTE PhD-hallgatója. Elemzéseivel rendszeresen jelenik meg a hazai nyilvánosságban, fő érdeklődési és kutatási területe a magyar politikai rendszer, a politikai kampányok és a politikai innováció.